IJzerenman

Lunetten

Maurick

v
Gemeente Vught

Sport & Cultuur

Diensten & Service

Vrije tijd & Uitgaan

Leuke links

.
De Lunnetten VII/VIII

Lunet VII

Villa Roucouleur-Mariaoord-lunet VII, Glorieuxlaan
Een aantal jaren na de bouw betrokken de zusters Ursulinen de uit 1884 daterende villa Roucouleur (nu Herlaerhof). Deze villa van de Bossche architect L.C. Hezenmans, bood onderdak aan de Normaalschool van de zusters. Aan de achterkant verrees een kapel met getrapte luchtbogen. Enige tijd later pachtten de zusters ook een deel van de rijksgrond van lunet VII, waar zij een boerderij lieten bouwen. In 1910 verrees aan de Glorieuxlaan het imposante pensionaatgebouw Mariaoord in neorenaissancestijl naar een ontwerp van J. Dony, die ook verantwoordelijk was voor de rectorswoning uit 1917 op de restanten van lunet VII. Hierachter ligt een vijver, oorspronkelijk deel van de gracht. Op last van de Duitse bezetter werd Roucouleur gevorderd ten behoeve van een afdeling van de Ordnungspolizei. In november 1941 moesten de zusters ook Mariaoord ontruimen, dat in gebruik werd genomen als SS-Unterkunft I. Het bij de vernieuwing van de A2 inmiddels verdwenen Retraitehuis Loyola werd omgedoopt tot SS-Unterkunft II. Ten tijde van de bevrijding in oktober 1944 vestigde de Duitse generaal Kurt Student hier, of in villa Huize Bergen aan de overzijde, waarschijnlijk tijdelijk zijn hoofdkwartier. In 1950 nam hier de broedercongregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in het complex haar intrek. De congregatie was in 1830 gesticht door Stephanus Glorieux, de naamgever van de huidige Glorieuxlaan. Nu bevindt zich hier Verzorgingshuis De Vlasborch.

Lunet VIII

nu gelegen op privé-terrein en niet toegankelijk, wordt doorsneden door de Pestdijk die rond 1666 werd aangelegd om het verkeer van Boxtel naar ’s-Hertogenbosch om Vught heen te leiden waar toen de pest heerste. De Pestdijk voert door de lunet en verder langs de Dommel naar kasteel Maurick. Aan de overzijde van lunet VIII staat veerhuis ’t Vaantje. Hier werd tijdens het beleg van 1629 de Dommel afgedamd. Enkele lage dijken en houtwallen haaks op de Dommel zijn resten van de bijbehorende linies.  Park Reeburg, Boxtelseweg-Park Reeburg
Dat de locatie van het huidige park van oudsher strategisch betekenis had, blijkt uit het feit dat Frederik Hendrik hier in 1629 zijn versterkte hoofdkwartier vestigde. Hier liep ook een deel van de circumvallatielinie. Een deel van de bijbehorende gracht* vormde lange tijd de westgrens van het landgoed, later park. Het park maakte vroeger deel uit van landgoed Reeburg en bevatte een landhuis met kasteelachtig voorkomen dat in 1825 gebouwd was voor baron A. van Rijckevorsel van Kessel. De tuin was aangelegd in de Engelse landschapsstijl. In 1937 werd het aangrenzende Raadhuispark  aangelegd naar een ontwerp van D.F. Versteeg. Tijdens de Duitse bezetting en na de bevrijding huisvestte het pand achtereenvolgens Duitse en geallieerde troepen waardoor het in deplorabele toestand raakte. Uiteindelijk werd het in 1952 gesloopt. Wat nog resteert is een deel van de tuinen. Volgens sommige bronnen moet hier lunet VII aangelegd omstreeks 1845) hebben gelegen, maar deze bevond zich in werkelijkheid iets meer naar het zuiden, vóór Huize Roucouleur aan de Glorieuxlaan. Het park is voor publiek vrij toegankelijk.